تفاوت آب تصفیه با آب مقطر
بدون شک سلامت بدن ما با نوع آبی که مصرف میکنیم ارتباط مستقیم دارد. برای دستیابی به آب مناسب برای آشامیدن، روشهای مختلفی وجود دارد و آب را در حالتهای مختلف آن میتوان مصرف کرد؛ مثلا آب مقطر، آب معدنی و آب تصفیه. در این میان خیلی از افراد احساس میکنند که ب مقطر به دلیل نداشتن ترکیبات اضافی مفید است و بهتر است از این نوع آب برای مصارف مختلف استفاده کنند. این در حالی است که آب را باید به صورت تصفیه شده مصرف کنیم و تفاوتهایی بین آب مقطر و آب تصفیه وجود دارد. در ادامه این مقاله تفاوت آب مقطر با آب تصفیه را شرح میدهیم.
آب مقطر چیست؟
آب مقطر نوعی آب تصفیه شده است که توسط دستگاههای مخصوص جوشانده میشود و پس از سرد شدن، از حالت بخار به مایع در میآید. بنابراین چون طی فرایند تقطیر به دست میآید، به آن آب مقطر میگویند. آب مقطر آبی است که ۹۹ درصد خالص است. یعنی طی فرایندی که آب تقطیر میشود، تمامی میکروبها و باکتریهای آن از بین میروند. در این میان ترکیبات معدنی آب نیز از آن جدا میشود و مایع باقیمانده آب تقریبا خالص است.
مزایای آب مقطر
- چون آب مقطر آبی خالص است؛ از آن در پروژههای تحقیقاتی، پزشکی، داروسازی و صنایع غذایی استفاده میشود.
- هیچ املاح مضر اعم از فلزات سنگین، میکروب و باکتری در آب مقطر وجود ندارد.
- افرادی که سیستم ایمنی آنها پایین است و در مقابل میکروب و باکتری آسیب پذیر هستند، آب مقطر بهترین آب برای آنهاست.
- کلری که در آب وجود دارد، اگر بیش از حد مجاز باشد میتواند طعم و بوی آب را ناخوشایند کند. در آب مقطر با استفاده از پکیج کلرزنی کلر از آب حذف میشود و آب هیچ بو و طعم بدی ندارد.
معایب آب مقطر
چون فرایند تقطیر و در نتیجه به دست آوردن آب مقطر زمانبر و هزینه بر است، برای مصرف روزانه و آشامیدن از آن استفاده نمیشود. نکته مهمی که وجود دارد این است که در طی فرایند تقطیر، علاوه بر میکروبها و باکتریها، تمامی املاح موجود در آب که برای بدن ما ضروری و مفید هستند نیز از بین میروند. بنابراین نوشیدن آب مقطر چون خالی از املاح مفید مانند کلسیم و منیزیم است، فایدهای برای بدن ندارد. البته در موارد خاص و برای مصارف درمانی از آب مقطر برای نوشیدن استفاده میشود که این امر زیر نظر پزشک انجام میشود.
آب مقطر برای چه مصارفی مناسب است
به دلیل خلوص ۹۹ درصدی و تمیز بودن آب مقطر، از آن در مصارف پزشکی و داروسازی استفاده شود. همچنین برای شستن ظروف آزمایشگاهی از آب مقطر که هیچ باکتری یا ریزموجودات دیگری در آن وجود ندارد استفاده میکنند.
آب تصفیه شده چیست؟
آبی که در منزل مصرف میکنیم، همان آب تصفیه شده است. آب طی فرایندی توسط دستگاههای تصفیه صنعتی، از هرگونه باکتری، میکروب و جلبکها پاکسازی شده و سپس وارد سیستم لوله کشی شهری میشود. از آنجایی که آب سالم سلامتی بدن ما را تضمین میکند، لازم است تا سیستمها و دستگاههای صنعتی که آب را تصفیه میکنند بهترین عملکرد را داشته باشند تا باکتریها و میکروبهایی که برای سلامتی انسان خطرناکاند از آب حذف شده و به طور کلی آب آشامیدنی و مصرفی ما سالم و تمیز باشد.
مزایای آب تصفیه شده
- برای مصارف روزانه مانند آشپزی، شستشو و آشامیدن، آب تصفیه شده بهترین گزینه است.
- آبی که توسط دستگاههای تصفیه آب صنعتی، تصفیه میشود و به مصرف شهروندان میرسد عاری از هرگونه میکروب، فلزات سنگین و املاح مضر است.
- برخلاف آب مقطر که همه املاح مفید نیز از آن حذف شده است؛ آب تصفیه شده مواد و املاحی که برای سلامتی بدن انسان ضروری هستند مانند منیزیم، کلسیم و پتاسیم را در خود نگه داشته است. بنابراین نیاز بدن ما به این املاح، با مصرف آب تصفیه شده تامین میشود.
- آبی که تصفیه شده است طعم و بوی ناخوشایند آب معمولی را ندارد و طعم دلپذیری برای نوشیدن دارد.
تفاوت آب تصفیه با آب مقطر
- اولین تفاوت مربوط به نوع سیستم و فرایندی است که در تصفیه هر کدام به کار میرود. آب مقطر به روش تقطیر به دست میآید ولی برای به دست آوردن آب تصفیه شده، از روشهای مختلفی مانند اسمز معکوس، استفاده از فیلتر تصفیه آب مانند فیلتر شنی ، تبدل یونی و سایر روشها استفاده میشود.
- همانطور که اشاره شد، برای مصرف روزانه و به خصوص آشامیدن، تصفیه شده مناسبتر است . در عوض از آب مقطر برای مصارف پزشکی، صنایع غذایی، داروسازی و در پژوهشگاهها استفاده میشود.
- درصد خلوص آب مقطر ۹۹ درصد است؛ یعنی هیچ گونه مواد مضر و مواد مفید برای بدن در آن وجود ندارد. ولی آب تصفیه شده، همچنان که عاری از مواد مضر است، برخی مواد مفید که برای بدن لازم است را در خود حفظ میکند.
- تفاوت بعدی مربوط به زمان و مقدار هزینه است که در تهیه آب مقطر بیشتر از آب تصفیه شده است.
از بین آب تصفیه و آب مقطر کدام یک مناسبتر است؟
با توجه به مزایا و معایبی که در مورد آب مقطر و آب تصفیه شده ذکر شد، هر کدام مصارف مخصوص به خود را دارند. شما برای آشامیدن پخت و پز و شست و شو، لازم است تا از آب تصفیه شده استفاده کنید.
در صنایع داروسازی مانند حل کردن داروها، شستشوی ظروف آزمایشگاهی، برای شارژ باتریهای اسیدی و همچنین بخاری که در اتو و دستگاه بخارپز به کار میرود، از آب مقطر که با هزینه بالا و در میزان کمتری تولید میشود استفاده میکنند.
اگر نارسایی کبد و کلیه دارید و یا سیستم ایمنی بدنتان پایین است، لازم است تا با پزشک متخصص صحبت کنید و پس از تجویز پزشک، بتوانید از آب مقطر برای آشامیدن استفاده کنید.
نوع آب | مزایا | معایب |
آب مقطر | عاری از هرگونه باکتری.
میزان خلوص: ۹۹ درصد |
همه املاح مفیدی که برای بدن لازم است از آن حذف شده است |
آب تصفیه شده | دارای املاح مفید برای بدن مانند منیزیم و کلسیم | درصد خلوص: پایینتر از آب مقطر |
سخن آخر
آب یک منبع حیاتی و مهم است که زندگی ما به آن بستگی دارد. در این مقاله تفاوت آب تصفیه با آب مقطر را توضیح دادیم که با توجه به مزایا و معایبی که گفته شد، هر کدام از این آبها مصارف مخصوص به خود را دارند. تفاوت عمده آب تصفیه و آب مقطر مربوط به میزان خلوص آنهاست. آب مقطر عاری از هرگونه مواد مضر و مفید است و برای مصارف درمانی به کار میرود. در عوض آب تصفیه شده املاح مفیدی دارد که برای آشامیدن و مصارف روزانه توصیه میشود.
سوالات متداول
- از میان آب مقطر و آب تصفیه شده کدام یک برای آشامیدن مناسبتر است؟
به دلیل اینکه آب تصفیه شده املاح مفید و ضروری برای بدن را در خود حفظ میکند، برای آشامیدن بهتر است.
- آیا آب مقطر کاملا خالص و عاری از میکروب است؟
بله؛ به دلیل روشی که در تقطیر آب مقطر به کار میرود؛ همه مواد مضر و همچنین املاح مفید از آب مقطر حذف شده و آن را به خلوص ۹۹ میرساند.
- آب معمولی چگونه تصفیه شده و به دست ما میرسد؟
توسط دستگاههای تصفیه آب شهری که مجهزترین آنها توسط شرکت تصفیه آب خلیج فارس تولید میشود، آب از آلودگیها و املاح مضر پاکسازی شده و به مصرف ما میرسد.